Photos by Lincoln Barbour

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Mudroom

Kitchen details: encaustic concrete tiles, hand-made ceramic pendant light

Home office with decorative border hand-painted by Jessica

Dining room with view of kitchen

View of dining room from living room

View of living room from dining room

Living room

Living room

View from front door

Exterior

previous image next image

White Brick Mediterranean

This project was a kitchen remodel, and new furnishings for a Mediterranean style house, built in the 1920s of white clay bricks, an unusual housing type for Portland.

New furniture includes vintage chairs in the dining room, reupholstered in brightly colored felt, a 10′ long vintage bench upholstered in an antique morrocan rug, a JHID-designed coffee table made of walnut “bricks” an echo of the brick architecture. The client at one point said he imagined a “tree” on the living room wall, so Jessica designed a sculptural, abstracted tree which was fabricated out of recycled wood lath stained with colorful anolyn dies. The curtains are hemp, with a border made from antique suzani tapestries. A painting in the living room is from Portland artist Alison O’Donoghue.

The kitchen was originally divided into a breakfast room and kitchen, and the kitchen was further encumbered by an island with less than 30″ of clearance on either side of it. The kitchen was closed off from the dining room by a narrow doorway. It had probably been remodeled in the 60s or 70s and had unattractive oak cabinets mounted onto a dropped soffit that lowered the perceived height of the kitchen, and closed it in.

The clients wanted to open the space up, while retaining the ability to eat in the kitchen, and give it a fresh feeling more in keeping with the architecture of the house. We removed the island and the wall between the kitchen and breakfast room. We also opened up a large arched opening between the kitchen and dining room to better link the two spaces.

We reconfigured an adjacent back entry to create a useful little mudroom, and in the space between the two designed a thick arched opening with shelves for cookbooks and a pull-out broom closet. We designed a whole wall of cabinetry around the refrigerator, which provided us with enough storage to forgo upper cabinets at the sink and range.

We chose a dynamic material palette of encaustic concrete tiles for the floor and locally hand-made ceramic tiles for the walls. Painted, rough-sawn beams create visual interest on the ceiling. The counters are solid, thick walnut slabs from locally felled trees. The hand made ceramic pendant lights are the same shade of cool, slightly purple-grey as the concrete floors. We found the reclaimed iron bases at a local salvage yard and had a slab of marble cut to serve as a tall table and additional counter space. A built-in window seat plus two stools allows the family of four to comfortably eat in the kitchen.

Featured in:
Design*Sponge
Gray Magazine
Redbook Magazine