Photos by Lincoln Barbour

previous image next image

Turn-of-the-century Modern


The clients for this project were a young family with a very modern aesthetic. The trick was to take their hundred-year-old Northwest Portland house and make it feel fresh and current.

We completely remodeled the kitchen, opening it to the dining room with two-sided glass cabinets. Also on the ground level, we replaced a full bath with a compact powder room, thereby creating a back hallway and vastly improving the flow of the house. On the second level, we borrowed excess space from an existing bedroom to create a master bathroom, complete with double sinks and a generously sized shower, and designed a cabinet that beautifully conceals a washer, dryer and storage space at the top of the stairs. Finally, we transformed the formerly dim attic into a cheerful, sunny home-office and play area, freshening the walls and floors with white paint and installing four large skylights.

A palette of whites and cool grays creates both continuity and contrast throughout the home, particularly through our selection of wall colors, e.g. a light-gray entry that leads to a medium-gray living room and a dramatically dark-gray dining room and library. Other creative surface treatments include laser-cut mirrors, whose organic shapes dance along the entry walls, reflecting surprising snippets of the interior. The house is now fresh, bright, functional, and contemporary, while remaining true to itself.

Featured in:
Design*Sponge

Winner:
2011 Northwest Design Award—Whole House Less Than $400,000