Seattle Kids Dentistry

This project was an interior build out of a children’s dentist office in an industrial zone off the Puget Sound, in a former porcelain tile factory.  Our clients wanted a warm, welcoming and vibrant space free from the usual sterile and generic medical office feeling.

Demolition of existing sheetrock revealed board-formed concrete walls full of character, and we decided to expose them. To balance the cool grey of the concrete we added lots of warm natural wood. The reception desk and the end caps of all the walls are douglas fir, as are the large barn-style sliding doors that shut off the x-ray area and two private treatment rooms.

The sky blue floors are made of a recycled rubber and cork material. We decided to paint the ceilings a warm dark grey to neutralize them and add warmth and depth to balance the floors. The dark color also helps hide the flat screen televisions that are over the treatment areas to entertain kids while they are being examined.

Layered over this sophisticated palette of white walls and dark ceilings is a bright, playful and decidedly kid-friendly color palette of bright yellow and a variety of blues. Taking our inspiration from the barnacle covered rocks of the surrounding Puget Sound, we designed an abstracted barnacle shape that dances along the walls and ceilings throughout, adding playful pops of color.

The senior designer for the Seattle Kids Dentistry project was Mira Eng-Goetz.

Featured in
Contract Magazine

Photos by Lincoln Barbour